چین، دومین کشور بزرگ آسیایی با ۹.۷ میلیون کیلومتر مربع مساحت، تقریباً یک چهارم از کل مساحت قاره آسیا، یکی از دیدنیترین کشورهای آسیایی با فرهنگی عجیبوغریب، اقتصادی قوی، طبیعت رویایی و یکی از معروفترین عجایب هفتگانه دنیا است. اما دقیقا چین کجاست؟
چین کجاست؟
چین درست در شرق آسیا و در کنار دریای چین شرقی، خلیج کره، دریای زرد و دریای چین جنوبی قرار گرفته و با ۱۴ کشور مرز مشترک دارد. مساحت کشور چین آنقدر زیاد است که:
- تقریباً کل مساحت خشکی آسیای شرقی شامل میشود؛
- یک چهاردهم از مساحت زمین را اشغال کرده است؛
- و تقریباً بهاندازه کل اروپا است.
اما این همه آن چیزی نیست که باید از چین بدانید؛ پایتخت چین کجاست؟ بدیهای کشور چین چیست؟، جاهای دیدنی چین، نام قدیم کشور چین، جمعیت چین در سال ۲۰۲۴ و..، احتمالا برخی از سوالات پرتکرار شما درباره کشور چین هستند که با هم در این مطلب بامبو اکوتور به آنها پاسخ میدهیم.
معرفی کامل کشور چین
- نام قدیم کشور چین
- پایتخت چین کجاست؟
- نگاهی به نقشه چین
- دین کشور چین
- جمعیت چین ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴
- اقتصاد چین
- تاریخ چین
- مردم چین و فرهنگ آنها
- بدی های کشور چین
- آب و هوای چین
- جاهای دیدنی چین
- چین، کشوری که باید آن را بشناسید
- سوالات متداول درباره کشور چین
نام قدیم کشور چین
نام قدیم کشور چین «جونگوو» بود که امروزه در زبان انگلیسی به «جمهوری خلق چین» ترجمه شده است. در چین باستان، کلمه «گوو»، به معنای شهر، شهر مرکزی یا پادشاهی میانه بود و در اسناد تاریخی بهجا مانده از آن دوران، جونگوو را پایتخت، سرزمین تحت حاکمیت مرکزی یا فلات مرکزی مینامیدند. در آن زمان، جونگوو در واقع سرزمین بسیار بزرگی بود که ملیتهای مختلف را در خود جای میداد و قدمت آن به قبل از امپراتوری شین میرسد.
جالب است بدانید، ایرانیان از طریق جاده ابریشم و تجارتهای گسترده ظروف سفالی و ابریشم، با کشور چین آشنا شدند؛ رومیان و یونانیان نیز این کشور را با نام «سرز» یا «سرس»، به معنی «سرزمین منبع ابریشم» میشناختند؛ حتی جهانگرد معروف «مارکو پولو» از سرزمین چین با نام «کاتای» در کتابهای خود یاد میکند.
پایتخت چین کجاست؟
شهر پکن، پایتخت چین و یکی از مهمترین و دیدنیترین شهرهای چین است. در واقع پکن، نام پایتخت چین به فارسی است و نام انگلیسی پایتخت چین «Beijing» یا بیجینگ میباشد. در زبان چینی، «Bei» به معنای شمال و «Jing» به معنای پایتخت است و پکن را به «پایتخت شمالی» میشناسند.
در طول تاریخ نام پکن بارها تغییر کرده و نامهایی مانند جی چنگ (شهر جی)، یانجینگ (پایتخت یان)، ژونگدو (پایتخت مرکزی)، دادو (پایتخت بزرگ)، بیپینگ (صلح مرکزی) داشته است.
در جواب به این سوال که به لحاظ جغرافیایی پایتخت چین کجاست، باید بگوییم که کلانشهر پکن، در شمال چین و در استان هبی (Hebei) واقع شده است. تعداد کمی از شهرهای جهان برای مدت طولانی بهعنوان مقر سیاسی و مرکز فرهنگی کشورهای بزرگ، مانند چین، فعالیت کردهاند و پکن، یکی از همان معدود شهرهایی است که در طول ۸ قرن گذشته، بخشی جداییناپذیر از تاریخ چین بوده است. به همین دلیل هر معبد و ساختمان بزرگ و مهمی در پکن، گوشهای از تاریخ این سرزمین را بیان میکند. اینجاست که میگویند شناخت چین، بدون شناخت پکن و قدمزدن در تاریخ آن غیرممکن است.
نگاهی به نقشه چین
به نقشه چین و همسایگانش که نگاه کنیم، بهتر از قبل متوجه وسعت و عظمت این کشور میشویم. بر اساس دادههای وبسایت «Worldometer»، چین، بعد از روسیه و کانادا، سومین کشور بزرگ جهان به حساب میآید که با مساحت کل ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار کیلومتر مربع، نزدیک به ۶.۳ درصد از مساحت خشکی جهان را فرا گرفته است. این کشور از ۲۲ استان، ۵ منطقه خودمختار، ۲ منطقه ویژه اداری نیمه خودمختار و ۴ کلانشهر تشکیل شده است.
همسایههای چین از سمت جنوب افغانستان، پاکستان، هند، نپال، بوتان، میانمار، لائوس و ویتنام؛ از سمت غرب تاجیکستان، قزاقستان، و قرقیزستان؛ از سمت شمال روسیه و مغولستان؛ و از جهت شرق، کره شمالی هستند.
دین کشور چین
دین کشور چین مانند خود این کشور، متنوع و عجیب و غریب است! بر اساس نظرسنجی عمومی اجتماعی چین (CGSS) که در سال ۲۰۱۸ میلادی انجام شد، چین یکی از بزرگترین کشورهای غیرمذهبی جهان است؛ بهطوریکه از هر ۱۰ چینی، تنها یک نفر به دین مشخصی اعتقاد دارد و این در حالی است که چین پرجمعیتترین کشور جهان به شمار میآید. در این کشور ۵ دین بودیسم، کاتولیک، اسلام، پروتستان و تائوئیسم به رسمیت شناخته میشود و امروزه بیشتر مردم چین غیرمذهبی یا ترکیبی از بودایی، تائوئی و آیینهای کنفوسیوس هستند.
از طرف دیگر، بررسیهای مرکز Pew Research در سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۲ میلادی در میان دادههای موجود از ۵۶ کشور جهان مانند اندونزی، لیبی، مصر، ایران، آلمان، آمریکا، ترکیه، کره جنوبی و… نشان میدهد که تنها ۳ درصد از مردم چین وجود مذهب و آیینهای مذهبی را در زندگی خود مهم میدانند و باقی ۹۷ درصد مردم این کشور، ضرورتی برای وجود دین در زندگی نمیبینند. جالب است بدانید، بسیاری از مردم چین به نیروهای ماورا طبیعی و ارواح اعتقاد دارد و تاثیر آن را در سبک زندگی چینیها میتوان دید.
جمعیت چین ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴
بر اساس آمار منتشر شده در وبسایت «Worldometer»، جمعیت چین در حال حاضر، یعنی نیمه دوم ۲۰۲۴ میلادی، یک میلیارد و ۴۲۵ میلیون و ۱۷۵ هزار و ۹۹۸ نفر است که نزدیک به ۵۰۰ هزار نفر نسبت به سال ۲۰۲۳ میلادی کاهش داشته است.
کشور چین با این تعداد جمعیت، نزدیک به ۱۷.۷۲ درصد از جمعیت کل جهان را در خود جای داده و طبق پیشبینیها، جمعیت این کشور تا سال ۲۰۵۰ میلادی، با ۰.۵۶- درصد کاهش، به یک میلیارد و ۳۱۲ میلیون و ۶۳۶ هزار و ۳۲۵ نفر میرسد.
در حال حاضر، شانگهای، پکن و تیانجین، بهترتیب پرجمعیتترین شهرهای چین به شمار میآیند. جمعیت چین و هند، بسیار نزدیک به یکدیگر است و بسیاری از مردم به اشتباه تصور میکنند، چین پرجمعیتترین کشور جهان است، اما واقعیت چیز دیگری است. کشور هند با یک میلیارد و ۴۲۸ میلیون ۶۲۷ هزار و ۶۶۳ نفر جمعیت، عنوان پرجمعیتترین کشور جهان در سال ۲۰۲۴ میلادی را از آن خود کرده است. جالب است این را هم بدانید که امید به زندگی در کشور چین، ۷۸ سال است.
اقتصاد چین
از قرنهای گذشته، وضعیت اقتصادی چین و محصولاتش بر سر زبانها افتاده بود؛ چه آن زمان که با تجارت در جاده ابریشم در میان ملتهای مختلف شناخته میشد و چه امروز که کالاهای آن، بازارهای کوچک و بزرگ جهانی را قبضه کرده است.
وبسایت WeForum، از بسترهای قدرتمند تحلیل اقتصاد جهانی، اعلام کرده که این کشور علیرغم تسلطی که بر بازارهای جهانی دارد، همچنان تلاش میکند تا رشد ناخالص داخلی خود را در سال ۲۰۲۴ میلادی، ۵ درصد افزایش دهد. تولید کالاهایی مانند وسایل الکتریکی و الکترونیکی، پوشاک، کفش، منسوجات و ماشینآلات به علاوه خدماتدهی و کشاورزی، سه بخش عمده و تاثیرگذار در اقتصاد چین هستند و بهترین و باکیفیتترین برندها را میتوان در تجهیزات کمپینگ، کوهنوردی، وسایل الکترونیکی، وسایل آرایشی، لباس ورزشی و… که در این کشور تولید میشوند، دید.
اما خبر بد برای چینیها این است که کهولت سن و از کارافتادگی جمعیت پیر آن در سالهای آینده گریبان اقتصاد آنها را خواهد گرفت و انتظار میرود رشد تولید ناخالص داخلی چین در سال ۲۰۲۹ میلادی، حدود ۲ درصد نسبت به سال ۲۰۲۳ میلادی کاهش یابد.
برخی دیگر از کالاهای مهم و حیاتی در رشد اقتصادی چین عبارتند از:
- کلکسیون سکههای نقری متعلق به قرن ۱۹ و ۲۰ میلادی
- جواهرات ساختهشده با مروارید
- فرش و قالیهای تبتی
- سنگ یشم
- ظروف چینی
- و…
تاریخ چین
بیراه نیست اگر بگوییم، فرهنگ و تاریخ چین، یکی از قدیمیترین فرهنگهایی است که هنوز در دنیای مدرن وجود دارد. آثار کشفشده در چین، خبر از زندگی چند میلیون ساله انسانها در این منطقه میدهد؛ مانند جمجمه کشفشده در پکن در سال ۱۹۲۷ میلادی و بقایای کشفشده از انسان در یوانمو در سال ۱۹۶۵ میلادی، که قدمت هر کدام از اینها بهترتیب به ۳۰۰ تا ۷۰۰ هزار سال و ۱.۷ میلیون سال پیش برمیگردد. مهمترین دورههای تاریخی چین را میتوان به ۶ دوره زیر تقسیم کرد:
سلسله شیا؛ ۲۱۰۰ تا ۱۶۰۰ سال قبل از میلاد
اولین تمدنهای روستایی و یکجانشینی چین در امتداد رودخانه زرد شکل گرفتند. سلسله ژیا یا شیا (Xia)، اولین سلسله کشور چین است که تا سالها به نظر مردم یک افسانه بود؛ اما بعد از کشف بقایای این سلسله، مشخص شد که به عصر برنز تعلق داشته است.
سلسله شانگ؛ ۱۶۰۰ تا ۱۰۵۰ سال قبل از میلاد
سلسله شانگ (Shang)، اولین سلسله تاییدشده در چین است که بر سراسر حوزه رودخانه زرد حکمرانی میکردند. شانگ، طولانیترین سلسله حاکم در تاریخ این کشور بود که طی حدود ۸۰۰ حکومت در اسن سلسله، چین پیشرفتهای زیادی در ریاضی و نجوم کرد.
کنفوسیوس؛ ۵۵۱ تا ۴۷۹ سال قبل از میلاد
کنفوسیوس، معلم، سیاستمدار و فیلسوفی بزرگی در چین بود که بخش زیادی از عمر خود را به آموزش به شاگردانش گذراند. کنفوسیوس از سال ۵۰۱ قبل از میلاد وارد دنیای سیاست شد و ایدههای او تاثیر بسیار زیادی بر فرهنگ چین گذاشت.
سلسله کین یا چین؛ ۲۲۱ تا ۲۰۶ سال قبل از میلاد
سلسله چین (Qin)، اولین امپراتوری رسمی تاریخ چین است که خطهای منطقهای را در یک خط ملی استاندارد کرد و آکادمی بزرگی را برای نظارت بر متون تاسیس کرد. این سلسله اولین بزرگراه آسیایی، به نام جاده ۵۰۰ مایلی مستقیم را در امتداد رشتهکوههای زیوو (Ziwa) احداث کرد که در نهایت با پیشروی به سمت افغانستان، به جاده ابریشم منتهی میشد. در این دوران، کار بر روی دیوار بزرگ چین با گسترش دیوار مرزی شمالی ادامه یافت. جالب است بدانید، ساخت مجموعه زیرزمینی ارتش سفالی تراکوتا در حوالی شهر شیان، به این سلسله بازمیگردد.
ساخت کاغذ و باروت؛ ۱۰۵ تا ۸۶۸ میلادی
از اولین اختراعات چینیها در سده دوم بعد از میلاد، ساخت کاغذ و کتاب با مخلوطی از بامبو، کنف و پوست درخت بود. پس از ساخت این خمیر صاف، استفاده از کاغذ بهسرعت در سراسر امپراطوری چین گسترش یافت و اولین فرهنگ لغت چینی و کتاب تاریخ چین نوشته شد. در ادامه، در سال ۸۵۰ میلادی، کیمیاگرانی که از نیترات پتاسیم برای اهداف دارویی استفاده میکردند، با ترکیب آن با ذغال سنگ و گوگرد، موفق به ایجاد مواد منفجرهای به نام باروت شدند که در جنگها استفاده میشد.
سلسله یوان و تصرف تایوان؛ ۱۲۶۰ تا ۱۶۸۳ میلادی
با تاسیس سلسله یوان توسط نوه چنگیز خان، مغولستان، سیبری و بخشهایی از خاورمیانه به امپراطوری چین افزوده شد. در سال ۱۵۵۷ میلادی، تجارت دریایی چین برای صادرات ابریشم با کشورهای خارجی گسترش یافت و بازرگانان چینی برای اولین بار به مکانهای خارج از قلمرو خود رفتند. از سال ۱۶۲۲ میلادی، تایوان به تصرف سلسله مینگ درآمد و بهمدت ۲۱ سال زیر سلطه امپراطوری چین بود.
جنگ تریاک و جنگ ژاپن و چین؛ ۱۸۴۰ تا ۱۸۹۴ میلادی
برتانیاییها با گسترش تریاک در چین، این کشور را با بحران اعتیاد درگیر کردند و مخالفت چینیها با آنها، منجر به جنگهای بزرگی در طی سالهای ۱۸۴۰ تا ۱۸۴۲ میلادی و ۱۸۵۶ تا ۱۸۶۰ میلادی شد. اولین جنگ میان چین و ژاپن در سال ۱۸۹۴ میلادی بر سر کره آغاز شد و در نهایت، تایوان، بهعنوان بخشی از توافق شکست، به ژاپنیها واگذار شد.
جمهوری چین؛ ۱۹۱۲ میلادی
پس از چالشها، جنگها و درگیریهای بسیاری که چین بعد از سلسله چین و امپراتوریهای بعد از آن تحمل کرد، در نهایت جمهوری چین در سال ۱۹۱۲ میلادی تاسیس شد. این دولت تا سال ۱۹۴۹ بر چین حکمرانی کرد و قدرت خود را در اثر جنگهای داخلی چین از دست داد. در طی سالهای حکومت جمهوری چین، حزب کمونیست در سال ۱۹۱۹ میلادی رسماً تشکیل شد.
جمهوری خلق چین؛ ۱۹۴۹ میلادی تاکنون
با پیروزی کمونیستها بر ملیگرایان و پایان دههها جنگ داخلی در چین، در نهایت مائو، از رهبران و قدرتمندان حزب کمونیست، در اول اکتبر سال ۱۹۴۹ میلادی جمهوری خلق چین را تاسیس کرد. او با یکپارچه کردن چین، به قدرتمندترین فرد در کشور تبدیل شد.
سازماندهی کشاورزان، ممنوعکردن کشاورزی خصوصی، انقلاب فرهنگی و پاککردن تاثیرات سرمایهداری در چین، ایجاد گارد سرخ و حمله به شهروندان، از جمله پیامدها و اتفاقات مهم دوران حکومت مائو در جمهوری خلق چین بود. پس از مرگ او، یکی از بزرگترین اعتراضات برای آزادی بیان و آزادی مطبوعات توسط دانشجویان چینی شکل گرفت که بهشدت توسط دولت سرکوب شد.
در حال حاضر، جمهوری خلق چین تحت رهبری سیاسی انحصاری حزب کمونیست چین (CPC) بر این کشور حکومت میکند. این حکومت از ۶ قوه مقننه، مجریه، نظامی، نظارتی، قضاییه و دادرسی تشکیل شده و کنگره ملی خلق (NPC)، رئیسجمهور و شورای دولتی، از ارگانهای اصلی حکومت محسوب میشوند.
مردم چین و فرهنگ آنها
مردم چین و فرهنگ آنها، درست بهاندازه وسعت این کشور، گستره وسیع و متنوع دارد. آداب و رسوم مردم متناسب با قومیت و منطقهای که در آن زندگی میکنند، متفاوت است.
نزدیک به ۵۶ گروه نژادی مختلف در چین زندگی میکنند که علیرغم شباهتها، تفاوتهای بسیاری از نظر زبانی، فرهنگی و سبک زندگی دارند. نژاد هان، با ۹۰۰ میلیون جمعیت، پرجمعیتترین گروه است و نژادهای دیگری مانند تبتیها، مغولها، ناکسیها و مانچوسها، از دیگر اقوام ساکن در چین هستند.
فرهنگ مردم چین، در واقع بخشی از جاذبههای دیدنی این کشور است و گاهی آنقدر عجیب و غریب است که از دیدن و مواجهه با آنها تعجب خواهید کرد. مثلا آیا میدانستید که خیره شدن به افراد در خیابان و فضاهای عمومی، امری طبیعی محسوب میشود؟ یا اینکه مردم چین بلند بلند حرف میزند و این ممکن است شما را به این شک بیاندازد که شاید دو طرف صحبت دارند با هم دعوا میکنند!!!
یا اینکه عجیب است اگر بدانید مردم چین عادت دارند آب دهان خود را روی زمین بیاندازند!
فرهنگ غذا و خوراک چینیها نیز خیلی جالب و در هر منطقه از این کشور متفاوت است. برنج نه تنها منبع غذایی اصلی در چین محسوب میشود، بلکه به رشد جامعه آنها هم کمک کرده است. حتما با چوبهای بلندی که چینیها با آنها غذا میخورند آشنا هستید؛ چاپستیکها. بد نیست اگر میخواهید سفر به چین را تجربه کنید، غذا خوردن با این چوبها را یاد بگیرید.
بدی های کشور چین
بدی های کشور چین را تنها با زندگی کردن یا سفر کردن به آن متوجه میشوید. آلودگی هوا، عادت غذایی عجیب، ترافیک و شلوغی وسایل حملونقل عمومی، ساعات کاری زیاد، کمبود مسکن، فیلترینگ شبکههای اجتماعی و البته عادتهای رفتاری برخی از بدی های کشور چین هستند که در مواجهه با آنها حسابی تعجب خواهید کرد.
آب و هوای چین
آب و هوای کشور چین با توجه به وسعت بیحد و اندازه آن، بسیار متنوع است؛ از آب و هوای گرمسیری در جنوب گرفته تا مناطق سردسیر شمال، در هر زمان از سال میتوانید آب و هوای متفاوتی را در مناطق مختلف چین تجربه کنید.
بهطور کلی، شمال شرقی چین تابستانهای بسیار گرم و خشک و زمستانهای بسیار سردی دارد. از طرفی مناطق شمالی و مرکزی این کشور دارای تابستانهای گرم و زمستانهای سرد با بارش مکرر باران هستند و استانهای جنوبی چین بارشهای زیاد، تابستانهای نیمه گرمسیری و زمستانهای سردی را تجربه میکنند. زمین لرزه و سیلاب، دو مورد از رایجترین پدیدههای طبیعی در چین هستند که ممکن است بارها در طول یک سال اتفاق بیفتد.
اما اگر دنبال بهترین زمان سفر به چین هستید، پاییز و بهار، بهترین فصل سفر به چین محسوب میشوند. در این ایام بارشها در چین کمتر شده و بیشتر شهرها آب و هوای گرم یا خنکی را تجربه میکنند.
جاهای دیدنی چین
جاهای دیدنی چین، چه برای طبیعتگردان و چه مسافران علاقهمند به تاریخ و معماری، جذاب است و هر چقدر هم که به این کشور سفر کرده باشید، باز هم چیزی برای دیدن و کشفکردن در آن پیدا میکنید.
از قصهها و رنجهای نهفته در دیوار بزرگ چین با منظره حیرتانگیز اطرافش گرفته تا شهر باشکوه ممنوعه چین در پکن، معبد بهشت در پکن، مناظر نفسگیر پارک ملی جنگلی ژانگ جیاجی (Zhangjiajie National Forest Park) که شما را به یاد فیلم آواتار میاندازد، معبد شائولین (Shaolin Temple) و پارک دیزنی لند در شانگهای، تنها برخی از جاهای دیدنی چین است که حتماً باید از آنها بازدید کنید.
برخی دیگر از جاذبههای گردشگری چین در شهر پکن و شانگهای، معروفترین شهرهای توریستی چین، عبارتند از:
- میدان تیان آنمن (Tiananmen Square)، پکن
- موزه ملی چین (National Museum of China)، پکن
- قصر تابستانی (The Old Summer Palace)، پکن
- معبد کنفوسیوس در پکن (The Beijing Temple of Confucius)، پکن
- میدان رن مین و موزه شانگهای (Shanghai Museum)، شانگهای
- برج جین مائو (Jin Mao Tower)، شانگهای
- مرکز تجارت جهانی شانگهای (Shanghai World Financial Center)
- باغ یویوان (Yuyuan Garden)، شانگهای
- معبد لونگ هوا (Longhua Temple)، شانگهای
چین، کشوری که باید آن را بشناسید
با همه خوبیها و بدیهایی که از چین دیدیم و شنیدیم، اگر میخواهید این کشور را بهتر از هرکس دیگر کشف کنید و در فرهنگ غنی و چندین میلیون ساله آن غرق شوید، تور چین بامبو اکوتور به شما این امکان را میدهد. با تور چین ۱۴۰۳ بامبو اکوتور میتوانید از معروفترین شهرهای چین دیدن کنید و در بهترین هتلهای آن اقامت داشته باشید.
سوالات متداول درباره کشور چین
دین مردم چین چیست؟
امروزه بیشتر مردم چین غیرمذهبی و بیدین یا ترکیبی از بودایی و تائوئی با آیینهای کنفوسیوس هستند.
واحد پول چین چیست؟
رنمینبی (Renminbi)، نام رسمی ارز جمهوری خلق چین است که از سال ۱۹۴۹ میلادی در این کشور رواج دارد و بهمعنای «ارز مردم» است. اما معمولاً برای بیان قیمتها از کلمه یوان، یکی از واحدهای رنمینبی، استفاده میکنند. در واقع، یوان همان دلار در زبان چینی است.
مردم چین به چه زبانی حرف میزنند؟
زبان رسمی مردم چین ماندارین استاندارد است که بر اساس گویش پکنی شکل گرفته است. پس از ماندارین، گروه زبانی وو، کانتونی و مین، از دیگر زبانهای رایج در چین هستند که بهترتیب در مناطق مختلفی مانند شانگهای، هنگکنگ و تایوان رواج دارند.
جمعیت چین ۲۰۲۴ چقدر است؟
جمعیت چین در سال ۲۰۲۴ میلادی، حدود یک میلیارد و ۴۲۵ میلیون نفر است.
سفارت چین کجاست؟
سفارت چین در ایران، در منطقه اقدسیه در شمال شهر تهران واقع شده است. آدرس دقیق سفارت چین در تهران عبارت است از: تهران، اقدسیه (موحد دانش)، نبش خیابان فیروزبخش، شماره ۷۳.
بهترین زمان سفر به چین چه زمانی است؟
بهار و پاییز بهترین زمان سفر به چین محسوب میشود.